fbpx
Môžeš získať čokoľvek čo chceš, ak na sebe tvrdo pracuješ?

Napísal:

Martin Viglaš

tvorca webov, teológ, komunikátor

Prečítate za: < 1 min.

Dnes som čítal na instagrame @startitup_sk, že „ak na sebe tvrdo pracuješ, môžeš získať čokoľvek čo chceš.“

Tak som sa nad tým trocha zamyslel.

Pekne motivačne to znie, ale je to naozaj pravda? Skúste tieto slová povedať človeku, ktorý má nevyliečiteľnú chorobu, prípadne zdravotné postihnutie, čelí nespravodlivosti v rámci spoločenského systému, alebo len nemal to šťastie narodiť sa do “správnej” rodiny.

Znie to celkom logicky a priamočiaro. Ak je niekto dostatočne pracovitý a dostatočne svedomitý, výsledok sa vždy dostaví.
Všetci, ktorí tvrdia, opak sú len leniví.

Bohužiaľ, tento pohľad je mimo reality rovnako, ako fyzikálne výpočty vo vákuu. Skúste ich robiť mimo laboratória, a musíte rátať s množstvom ďalších premenných.
Život sa neodohráva vo vákuu. Podmienky má každý rôzne. A nepredvídateľné okolnosti tiež.

Jeden kazateľ povedal: „To, že ste sa narodili v tejto dobe, do tejto spoločenskej situácie a že máte možnosti, o akým sa pred niekoľkými storočiami nikomu ani nesnívalo nie je vašou zásluhou. Môžete to nazvať šťastie, zhoda priaznivých okoností, náhoda, ale určite to nie je vaša zásluha.“

Podmienky, ktoré máte a vďaka ktorým sa môžete realizovať nemáte vôbec vo svojich rukách. A to nespomínam nepredvídateľné zmeny politického systému, globálnej klímy alebo len vášho zdravotného stavu.

V skutočnosti máte vo svojich rukách len veľmi malú časť svojho života. (Cca. 10%.)

Môžete byť pracovitý, svedomitý, tvrdo na sebe pracovať a výsledok sa aj tak nemusí dostaviť. Čo potom? Ako sa s tým vysporiadate?

Zverejnené: 7. októbra 2020
Tagy: práca

Ďalšie články od martina

Loading RSS Feed